Pita krompiruša sa gotovim korama

-Pita krompiruša sa gotovim korama- 

 

Pitu krompirušu svi vole i ona je uvek pun pogodak čak i ako trpeza nije posna. Ova posna pita je neizostavna kada se u našoj kući sprema slava ili trpeza za Badnji dan.

Potrebno je:

Kore uvek koristim kupovne, dakle jedno pakovanje od 500g kupovnih gotovih kora, 8 većih krompira, 2 glavice crnog luka, malo bibera i soli, suvog začina po ukusu i ulje za dinstanje.

-Krompir sa sve ljuskom staviti da se kuva. Kada se krompir skuva, oljustiti koru i narendati ga onako na krupno (kao jabuke za pitu npr).

-Sitno iseckati luk i dinstati na ulju. Kada je luk gotov dodati mlevenog bibera, soli i suvog začina (vegete).

-U tiganj sa lukom dodati rendani krompir i dinstati još minut da se lepo pomeša sve.

– Dve kore složiti jednu pored druge, da se malo poklope, kao da se druga nastavlja na prvu. Poprskati sa malo ulja i onda dve kore saviti u cik-cak ( kao harmonika da budu) i poredjati po dužini kora. Preko toga staviti fil tj. krompir  i uviti.

-Tako dok ne potrošite sve kore.

-Pitu peći 20-25 minuta na 200-220C, u zavisnosti od vaše rerne.

-Pomešati malo vode i ulja i time premazati gotovu (pečenu) pitu i ne pokrivati je nekih 5-10 mita da se malo ohladi.

*Najbolje je pitu seći makazama, tako ispadne najlepše i ne slepi se.

Оставите одговор