Voćna Pavlova

972 0

Torta voćna Pavlova nastala je u čast čuvene ruske balerine koja se zvala Ana Pavlova.

vocna pavlovaZa 2 beze kore:

4 belanca
250g šećera
50g lešnika

Za fil:

4 žumanca,
4 kašike šećera,
50g maslaca,
50g bele čokolade,
200ml slatke pavlake.
voće: breskve, maline, kupine, ribizle, šumsko voće… po želji

Ova torta je savršena jer se prosto topi u ustima, a beze kore su, po mom mišljenju, jedne od najboljih.

Za 2 beze kore potrebno je 4 belanca i 250g šećera staviti u činiju sa oblim dnom, a tu činiju u sud sa kipućom vodom. Metlicom mešati dok se šećer ne otopi, nekih 3-4 min.

Belanca preručiti u drugi odgovarajući sud i mutiti mikserom 7-10 min. Na papiru za pečenje nacrtati dva kruga sa prečnikom od 20cm i papir staviti u pleh. Od belanaca oblikovati dve beze kore na ta dva nacrtana kruga. Obe kore posuti sa ukupno 50g seckanog lešnika. Staviti da se suši u rerni na 100 C, 90 minuta. Prvih 30 minuta odškrinuti rernu 2-3cm a nakon tog vremena je zatvoriti. Kada se kore ispeku, ostaviti ih da se skroz ohlade pre filovanja.

Fil:

Sjediniti 4 žumanca, 4 kašike šećera i 50g maslaca i to skuvati na pari. Kada fil dobije na gustini dodati 50g bele čokolade i kuvati još 3-4 minuta. Ostaviti fil da se skroz ohladi.

Dobro umutiti 200ml slatke pavlake i u nju dodavati kašiku po kašiku ohladjenog fila i neprestano mutiti mikserom.

Od pripremljenog fila odvojiti dve kašike na stranu a ostatkom filovati prvu beze koru. Na taj fil staviti seckano voće (breskve, maline, ribizle, šumsko voće-šta god vi želite ili imate u tom trenutku) pa preko voća staviti drugu koru. Na sredinu kore staviti prethodno odvojen fil pa onda ukrasiti voćem.

Nadam se da ćete uživati u torti voćna Pavlova, pa ko zna, možda i vama postane omiljena letnja poslastica kao i meni 😀

Pišite mi u komentarima kako vam je ispala ukoliko ste probali recept 😉

Pogledajte još neke poslatice koje sam pravila:

Оставите одговор