Kako odabrati kolica za bebe?

2446 0

Izbor kolica za bebe nije samo izbor boje i estetike, izbor kolica je mnogo više od toga. Najveću pažnju roditelji često poklanjaju samom izgledu kolica i zanemaruju funkcionalnost i udobnost. Danas je izbor veći nego ikada kada su model i dizajn kolica u pitanju pa i ne čudi činjenica da mame više gledaju dezene i boje nego praktičnu namenu.

Jedna od stavki na koju se treba obratiti pažnja prilikom kupovine kolica za bebe jesu točkovi. Prvo što treba da znate jeste po kakvom terenu ćete voziti kolica? Prema tome odlučujete da li vam trebaju kolica sa tri ili četiri točka, da li su to plastični, gumeni ili točkovi na naduvavanje. Još jedna stvar kod točkova koja je jako bitna jeste ta da i prednji točkovi budu rotirajući da ne morate prilikom skretanja da podižete cela kolica na zadnje točkove.

Vrste točkova na kolicima za bebe:

Trotočkaši su prilagođeni za sve terene. Plastični točkovi su najneudobniji za vožnju vaše bebe, osete svaki kamenčić, a o nekim rupama i neravninama bolje i da ne pišem. Takvi točkovi su takodje jako klizavi, pa nisu za vožnju po snegu ili mokrom asfaltu. Gumeni točkovi su udobniji za vožnju, malo su teži od plastičnih pa povećavaju težinu samih kolica ali je bebi udobnije sa ovakvim točkovima. Točkovi na naduvavanje su najudobniji i najbolji za sve terene. Jedina “mana” ovih točkova može da bude njihova težina. Postoje i kombinovani točkovi (guma i plastika, guma i deo koji je na naduvavanje itd).

Kada birate kolica, obavezno ih provozajte po prodavnici. Vožnja za Vašu bebu treba da bude uživanje, zato obratite pažnju na udobnost. Nosiljka ili autosedište za bebe (neko ga još zove i sintezis) je nešto u čemu se beba prvo nosi i vozi. Šta god da izaberete od ova dva (ili možda oba) može da se nakači na ram kolica i to je jako praktično kada vam  beba zaspi u kolima. Tada je vi je samo sa sve nosiljkom ili sedištem postavite na ram i idete u šetnju.

kolica za bebe

Neko se odlučuje za nosiljku kada je beba rođena u letnjim mesecima jer je taj položaj jako udoban za duže vožnje. Radi se o tome da se ne preporučuje vožnja duža od 2-3h u autosedištu. Koliko će dugo beba koristiti nosiljku ili sintezis za šetnju u kolicima zavisi od roditelja, a malo i od same bebe. Kada beba malo poraste i već može da sedi, tada se prelazi na veliko sedište koje se koristi do kraja korišćenja kolica. Ako uzimate komplete 3u1 cena može da bude niža nekih 20% nego da se sve uzima odvojeno.

Obratiti pažnju na ručke kod kolica za bebe:

Drške (ručke) -mogu biti odvojene ili spojene. Postoje i modeli da se razdvojenim ručkama koji se nekim dodatkom mogu spojiti (super praktično). Neki se odlučuju za razdvojene drške kako bi tu kačili kese ali tako se kolica mogu lako prevrnuti. U tom slučaju obratite pažnju na korpu koja kolica imaju ili kako to sad zovu SHOPPING BAG. Prednost kolica sa razdvojenim ručkama može biti ta što se takvi modeli uglavnom sklapaju po sistemu “kišobran” dok se modeli sa spojenom ručkom sklapaju u kvadrat.

Još jedna bitna stvar kada su ručke u pitanju je to da su modeli uglavnom pravljeni za neku prosečnu visinu. Ako je žena malo viša onda treba da traži kolica sa podesivom visinom drške. Isto je to jako bitno i za visokog tatu visok jer će ipak i on šetati bebu. Vaša kičma će vam biti zahvalna ako pronađete odgovarajuću visinu kolica (moje najbolnije iskustvo).

kolica za bebe

Bitna stavka jeste i koliko lako se kolica sklapaju:

Model sklapanja kolica odaberite i na osnovu toga koliki je prostor vašeg gepeka. Obavezno tražite da vam pokažu kako se sklapaju cela kolica! Isto tako pokušajte i sami to da uradite i procenite da li vam je komplikovano i da li možete to da uradite jednom rukom. Takođe tada proverite i da li su kolica teška za nošenje?

Okretanje sedišta – uglavnom se savetuje da dete gleda u majku prvih godinu dana zbog osećaja sigurnosti. Često se desi da beba hoće i ranije da se okrene (ipak i ona želi da posmatra svet oko sebe). Praktični su modeli gde se pritiskom na dugme okrene drška kojom se guraju kolica, teža je opcija kada se okreće celo sedište. Kod sedišta obratite pažnju i koji su sve položaji mogući kod modela koji gledate.

Kada pomislite da ste pronašli pravi model kolica za bebe odgovorite na pitanja kao što su:

  • Da li će bebi biti udobno?
  • Da li je upravljanje i sklapanje lako?
  • Da li staju u gepek ili lift?
  • Da li je odnos cene i kvaliteta ok?

Još jedan savet za kraj: ukoliko planirate da kolica za bebe koristite i za drugo, treće dete…
Birajte neku neutralnu boju u kojima se sada sve više modela izrađuje i nemojte da kolica budu nešto na čemu ćete uštedeti.

Nadam se da posle čitanja ovog teksta preciznije znate kakav model kolica želite i da će vam biti od koristi pri kupovini.

Оставите одговор